Frukoströrelsen på Giving Tuesday!

Mer än en miljon tack för allt ert engagemang i Frukoströrelsen! Giving Tuesday och Frukoströrelsen är över för i år, men du kan självklart fortfarande ge en gåva om du vill.

20 kr motsvarar en frukost på Räddningsmissionens frukostcafé för människor i hemlöshet. Var med i Frukoströrelsen du också!

Mer än en miljon tack!

Stort tack för att du har varit med i Frukoströrelsen i år. Vi har varit 12 558 stycken deltagare i Frukoströrelsen och tillsammans har vi samlat in 1 367 947 kr! Helt otroligt!

Ett år när det ekonomiska läget påverkar mångas hushållsekonomi vågade vi knappt hoppas att vi tillsammans skulle lyckas samla in såhär mycket, men återigen har ni överraskat oss med er givmildhet och ert engagemang.  

Stort tack till alla som gillat, kommenterat, spridit inlägg, peppat och delat frukostbilder. Och ett stort tack för din gåva; den kommer göra stor skillnad för människor i utsatthet. Du är fantastisk!

Vänliga hälsningar

Alla vi på Räddningsmissionen

Giving Tuesday istället för Black Friday!

Giving Tuesday är en motrörelse till Black Friday med fokus på givande och social hållbarhet istället för konsumtion. För sjätte året i rad samlar vi in frukostar för människor i hemlöshet på Giving Tuesday den 28 november!

Förra året var ca 22 500 deltagare med i Frukoströrelsen och vi samlade tillsammans in över 2 miljoner på årets givmildaste dag! I år hoppas vi på att ännu fler vill vara med - vårt mål är 30 000 deltagare! Frukoströrelsen är nu en återkommande tradition för många där vi får göra något gott tillsammans.

Frukoströrelsen - tillsammans mot hemlöshet och social utsatthet

20 kr motsvarar en frukost på vårt frukostcafé för människor i hemlöshet och social utsatthet. Jämför det med att en genomsnittlig svensk spenderar 800 kr under Black Friday.

Vårt frukostcafé på Vasagatan serverar runt 100 frukostar varje dag det är öppet. Alla pengar som samlas in går till frukostcaféet och vårt sociala arbete, till akuta insatser som dusch, tvätt, kläder, ett samtal eller långsiktig hjälp med myndighetskontakter och vidarelänkning.

Tillsammans gör vi skillnad!

Var med i Frukoströrelsen!

Swisha frukostar

Eller till 900 44 41.

frukoströrelsen symbol

"När man gått ute en hel natt, att då få komma till Räddningsmissionens frukostcafé och duscha. Det är sååååå skönt. Och sen frukost på det. Yes."

Gäst på frukostcaféet

Så kan du engagera dig!

 • Gå med i vårt evenemang på Facebook och sprid budskapet till dina vänner!
 • På Giving Tuesday den 28 november uppmuntrar vi alla att publicera en frukostbild på sociala medier. Berätta att du idag på Giving Tuesday skänker frukostar till människor i hemlöshet och uppmuntra dina vänner att göra desamma. Glöm inte att tagga @raddningsmissionen och skriv vårt swishnummer 900 44 41.

 • Starta en egen insamling här!

 • Få med ditt företag i Frukoströrelsen. Läs mer här!

 • Har du andra idéer hur du vill samla in frukostar? Tveka inte att kontakta oss!

 • Ladda ner informationslappen via länken nedan. Skriv ut och lägg i fikarummet på jobbet eller sätt upp på en anslagstavla.

 

Dela din frukost

En vanlig vardag, kanske frukosten inte är perfekt? Du slänger i dig frukosten i farten, hoppar över den helt eller inleder arbetsdagen med kaffe och en tallrik gröt vid datorn.

På Giving Tuesday fokuserar vi extra, på Göteborgs kanske allra viktigaste frukost - en frukost på vårt frukostcafé för människor i hemlöshet och social utsatthet. En möjlighet att få en frukost, gemenskap och en god start på dagen för dem som kanske behöver det allra mest. 

Var med i Frukoströrelsen och dela din frukost oavsett hur den ser ut. Publicera en frukostbild på sociala medier. Berätta att du idag på Giving Tuesday skänker frukostar till människor i hemlöshet och uppmuntra dina vänner att göra detsamma. Glöm inte att tagga @raddningsmissionen och skriv vårt swishnummer 900 44 41.

Starta en egen insamling

Har du en egen idé kring hur du vill samla in pengar till Frukoströrelsen? Via knappen nedan kommer du vidare till en sida, där du kan starta din egen insamling till Frukoströrelsen och Giving Tuesday. 

Starta egen insamling

Mer än bara en frukost

På Räddningsmissionens frukostcafé på Vasagatan serveras förmodligen Göteborgs mest uppskattade frukost. Det är inte bara en mättande måltid, här erbjuds också varje gäst en stunds värme och vila, en god gemenskap och någon att prata med. Den som vill får också hjälp med myndighetskontakter, läkarbesök eller ett telefonsamtal.

Vad betyder en frukost?

Läs mer

frukost

20 kr kan bli en frukost till en människa i hemlöshet och social utsatthet. Var med i Frukoströrelsen!

Swisha frukostar

Hemlöshet i Göteborg

Räddningsmissionen jobbar med både akuta och långsiktiga insatser för att bekämpa hemlöshet. Läs om hur situationen ser ut i Göteborg och vad Räddningsmissionen gör på vägen mot att utrota hemlöshet.

LÄS MER

Frågor och Svar om Frukoströrelsen

Vad är Giving Tuesday?

#GivingTuesday startade i USA 2012 som en motreaktion till Black Friday. Istället för konsumtion ligger fokus på givande och social hållbarhet. Giving Tuesday engagerar miljontals människor världen över och finns nu i över 150 länder. Giving Tuesday inträffar tisdagen efter Black Friday, som i sin tur inträffar dagen efter Thanksgiving (fjärde torsdagen i november).  

Vad är Frukoströrelsen?

Räddningsmissionens Frukoströrelse är en digital kampanj som inträffar varje år på Giving Tuesday för att samla in pengar till Räddningsmissionens sociala arbete. Kampanjbudskapet går 20 kronor kan bli en frukost på Räddningsmissionens Frukostcafé för människor i hemlöshet. 

Till vårt Frukostcafé på Vasagatan kan människor i hemlöshet och social utsatthet få komma och äta frukost, men även få hjälp med tvätt, dusch, vidarelänkning och få någon att prata med.  

Frukoströrelsen har blivit något av en succé och en återkommande tradition för många! 20 kr är en liten konkret summa som många har råd att bidra med. De flesta som är med bidrar dessutom med fler frukostar än en. Frukoströrelsen visar hur mycket bra vi kan göra när vi gör det tillsammans.  

Frukoströrelsen startades 2018 och då samlade vi in 11 700 frukostar. Rekordåret 2021 samlade vi 108 925 frukostar vilket motsvarar 2,1 miljoner kr och engagerade ca 28 000 personer.

Vad är Frukostcaféet?

Räddningsmissionens Frukostcafé ligger på Vasagatan 14 i Göteborg. Där serverar vi fyra dagar i veckan Göteborgs mest uppskattade frukost till personer som lever i hemlöshet och social utsatthet. Medan gröttallriken har blivit en symbol för Frukoströrelsen, består frukosten inte bara av gröt. Här serveras även yoghurt, flingor, ägg, mackor, juice, kaffe m.m.

Våra gäster har dessutom möjlighet att ta en dusch och tvätta sina kläder. Vi delar även ut kläder och skor i den mån vi har. Man kan också få hjälp med att ta kontakt med myndigheter, låna en telefon eller samtala om sin situation med en diakon, pastor eller annan erfaren personal. Räddningsmissionens olika verksamheter samarbetar också med varandra för att kunna hjälpa personer som kommer till Frukostcaféet på fler sätt från olika perspektiv, till exempel till trygga boendelösningar genom Hjärterum eller stöd till kvinnor utsatta för människohandel och prostitution genom Agora.  

Varje dag kommer det runt 110 gäster till oss. De flesta har någon form av beroende, psykisk ohälsa, är ensamma, lever i utanförskap eller hemlöshet. Vi vill därför erbjuda en lugn och rofylld miljö, förmedla hopp och skapa gemenskap. Vi ser ett värde i varje människa och tror att förändring till det bättre alltid är möjligt. 

“För mig är det här caféet helt livsavgörande. Jag har gått hit varje dag i 4-5 år, jag har ingen annanstans att ta vägen. Här känner jag mig alltid välkommen." 

Kenny, gäst på caféet 

Läs mer om Frukostcaféet här. 

Vad betyder en frukost på Frukostcaféet?

Frukosten är ju dagens viktigaste måltid enligt många. Och visst är frukosten på vårt Frukostcafé både mättande och god. För gästerna på frukostcaféet är frukosten inte bara en måltid. Här erbjuds också en stunds värme och vila, en god gemenskap och någon att prata med. Det finns möjlighet att ta en dusch, tvätta och få hjälp med kläder för den som behöver. Den som vill får också hjälp med myndighetskontakter, läkarbesök och vidarelänkning.⁠ 

Läs mer här vad våra gäster säger om Frukostcaféet.

Vilka är Räddningsmissionen?

Räddningsmissionen är en ideell organisation baserad i Göteborg som bedrivit socialt arbete på kristen grund i över 70 år. Vi vill bidra till att skapa en stad som håller ihop och där ingen människa lämnas utanför. För att bekämpa social utsatthet jobbar vi med både akuta, långsiktiga och förebyggande insatser. 

Frukostcaféet på Vasagatan är hjärtat i vår hemlöshetsarbete. Förutom frukostcaféet driver vi också ett jourboende för människor i hemlöshet och vårt projekt Hjärterum som verkar för att minska hemlösheten i Göteborg. Räddningsmissionen är mycket mer än bara hemlöshetsbekämpning. Vi bedriver ett trettiotal olika verksamheter och jobbar med många former av utsatthet. Bland annat möter vi kvinnor i prostitution och människohandel, barn som har en förälder i fängelse, vi driver två matsvinnsbutiker, MatRätt, för människor i matfattigdom med mera. Läs mer här om våra olika verksamheter.  

Utsatthetens ansikte skiftar vilket gör att Räddningsmissionen alltid förändras. Men något vi alltid står fast vid är vår vision att varje människa har rätt till ett värdigt liv.  

Läs mer om vilka vi är här.

Kostar en frukost bara 20 kr?

Vi har beräknat att den frukosten vi serverar våra gäster på Frukostcaféet vilket består av mackor, gröt, kaffe och ibland ägg kostar ungefär 20 kr. Frukostcaféet gör mycket mer än bara serverar frukost i form av mat och för att driva Frukostcaféet behövs större finansiella medel än bara pengar till den faktiska frukosten. Skulle man slå ut hela kostnaden för Frukostcaféet per besök, skulle kostnaden bli större.

Hur fördelas frukostarna / pengarna som samlas in?

Vårt Frukostcafé på Vasagatan serverar runt 110 frukostar varje dag det är öppet. 

Alla extra frukostar vi samlar in i Frukoströrelsen går därför till att finansiera resten av driften för Frukostcaféet så som möjlighet för våra gäster till dusch, tvätt, samtal med diakoner, vidarelänkning till samhällets viktiga funktioner och myndigheter. Ytterligare överskott går till Räddningsmissionens sociala arbete med personer som lever i olika utsatta situationer.

Inga pengar öronmärks till just Frukostcaféet, vilket främst beror på att det kräver mycket administration, vilket kostar pengar. Vi ser hellre att så mycket som möjligt av de pengar som samlas in kommer till nytta i våra verksamheter. 

Mer information om våra sociala verksamheter hittar du här.

Hur vet jag att pengarna kommer fram?

Vi arbetar hela tiden för att använda våra gåvor så effektivt som möjligt. Räddningsmissionen har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också medlemmar i branschföreningen Giva Sverige som arbetar för etisk och professionell insamling och vi följer Givas kvalitetskod.  

Vi publicerar årligen även Effektrapport som visar vilken effekt gör gåvor genom vårt arbete. Läs gärna vår senaste Effektrapport här.

Hur påverkas människor i hemlöshet av läget i samhället just nu?

För de som redan levde med små marginaler – innan priserna började skena i väg – har situationen blivit ännu tuffare.

Sedan förra sommaren vittnar Räddningsmissionens verksamheter för personer i akut hemlöshet och social utsatthet om att ett betydligt större antal personer har vänt och vänder sig till Räddningsmissionen för att få sina basala behov tillgodosedda. 

”Den här hösten har antalet telefonsamtal och besök ökat från personer som inte får maten på bordet att räcka till och från personer som är oroliga för att inte kunna behålla sin lägenhet och behöver därför hjälp” säger Patrick Hansén, verksamhetschef inom hemlöshet.

Hur ser hemlösheten ut i Göteborg?

I Göteborg lever 3 221 personer i hemlöshet. 697 av dem är barn. Totalt finns det 282 barnfamiljer i hemlöshet i Göteborg. Läs mer om hemlöshet i Göteborg här.

Vilka kan vara med i Räddningsmissionens Frukoströrelse?

Vi vill bjuda in ALLA som vill att vara med! På Räddningsmissionen tror vi på att det är bara tillsammans vi kan göra verklig skillnad. 20 kr är en summa många människor har möjlighet att ge och många kan dessutom bidra med fler än en frukost!

Oavsett hur mycket du har möjlighet att ge, kan du hjälpa till på andra sätt:

 • Dela din frukostbild på Giving Tuesday och berätta att du stöttar oss, för att sprida budskapet.
 • För en egen insamling eller hitta på något för att samla in pengar.
 • Har du andra idéer hur du vill samla in frukostar? Tveka inte att kontakta oss!

Hur kan jag engagera mig?

 • Dela vårt evenemang på Facebook (som läggs ut i mitten av november) och sprid budskapet till dina vänner!. 

 • På Giving Tuesday uppmuntrar vi alla att publicera en frukostbild på sociala medier! Berätta att du idag på Giving Tuesday skänker frukostar till människor i hemlöshet och uppmuntra dina vänner att göra detsamma. Glöm inte att tagga @raddningsmissionen och skriv vårt swishnummer 900 44 41. 

 • Få med din arbetsplats på Företagsutmaningen på Giving Tuesday. Läs mer här

 • Starta en egen Frukost-insamling!  

 • Har du andra idéer hur du vill samla in frukostar? Tveka inte att kontakta oss! 

Har ni frågor om Frukoströrelsen och Giving Tuesday? Välkommen att kontakta oss!