Människohandeln sker ibland oss!

Handel med människor är ett grovt brott som förekommer över hela världen, så också i Sverige. Det är inte sällan flera gärningsmän i olika länder som samverkar för att sedan på olika sätt utnyttja de personer som transporterats från en plats till en annan. Den 26 oktober hålls ett seminarium om människohandel i Göteborg, ett unikt möte för att samtala om det svåra som sker i ibland oss.

I Sverige blev människohandel uppmärksammat genom den så kallade Gyllene Ratten-härvan, 1999. Sedan dess har myndigheter och andra aktörer arbetat hårt för att bekämpa trafficking. Mycket har gjorts men vi har långt kvar. Varje år transporteras hundratals kvinnor, män och flickor, pojkar till Sverige för att hänsynslöst utnyttjas på olika sätt: för sexuell exploatering, tiggeri, stölder eller tvångsarbete. Vart och ett av dessa fall innebär en personlig tragedi. Många individer som utsätts för människohandel i Sverige är kvinnor. Ofta har de egna barn, småsyskon och ibland försörjningsansvar för hela familjer. Ibland är kvinnorna ambitiösa studenter, med barn och män utan arbeten.

Den 26 oktober arrangerar Räddningsmissionen i Göteborg, Forskningsprojektet DESIrE, Uppsala Universitet och IMT insamlingsstiftelsen mot trafficking ett seminarium om människohandeln i Göteborg. Ett viktigt tillfälle att mötas kring denna svåra fråga. Anneli Avelin är verksamhetschef för IMT.

– Göteborgsregionen är ett utsatt område. Därför måste vi lyfta detta ämne och göra allmänheten uppmärksam på att denna grovt kriminella verksamhet sker runt om oss varje dag. Av erfarenhet vet vi att barn är särskilt utsatta. Det finns exempel på barn som befunnit sig på bordeller eller varit med när sexköpen sker.

Medverkande: Caroline Casco, Socionom och verksamhetssamordnare Räddningsmissionen i Göteborg. Dr. Wanjiku Kaime Atterhög,forksningschef  DESIrE, Uppsala Universitet och Anneli Avelin, verksamhetschef IMT.

Vem är inbjuden?
Du som möter utsatta barn, unga och vuxna. Du är yrkesverksam inom ideell sektor, myndighet eller näringsliv. God man, målsägandebiträde, åklagare, polis, handläggare på Mikamottagningar, socialtjänst och migrationsverk, sjukvårdspersonal och andra myndigheters tjänstemän. Du är engagerad i kyrkors sociala enheter, frivilligorganisationer eller barnrättsorganisationer.

Tid och plats
Torsdagen den 26 oktober 12.30-16.30. Göteborgs Räddningsmission, Nordhemsgatan 12. Vån 3 ovanför arbetsförmedlingen vid Järntorget. Frågor och anmälan; caroline.casco@raddningsmissionen.se. Anmälan senast den 19 oktober. Begränsat antal platser. Seminariet är kostnadsfritt men för anmälda som ej närvarar kostar seminariet 200 kr.

Presskontakt:
Anneli Avelin 073-073 75 01 IMT

Om arrangörerna
Göteborgs Räddningsmission är en idéburen organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Vårt uppdrag är att vara en katalysator för socialt engagemang med visionen ”Ett värdigt liv för alla”. Agora kvinnoverksamhet är Göteborgs Räddningsmissions arbete med och för kvinnor utsatta för människohandel. Vi arbetar uppsökande i gatumiljö. Vi erbjuder praktisk hjälp, samtalsstöd, skyddat boende samt mötesplatser för kvinnor i utsatta livssituationer. Läs mer om vår verksamhet på raddningsmissionen.se

Forskningsprojektet DESIrE består av en grupp forskare och civila aktörer vars syfte är att undersöka hur politik och lagstiftning kan förändra landskapet för människohandel i sexuellt utnyttjande i Europa.

IMT Insamlingsstiftelsen mot trafficking är en nationell organisation som ger direkt stöd till brottsoffer utsatta för människohandel. Här finns över 15 års samlad erfarenhet av arbete med att bekämpa människohandel och att stödja dess brottsoffer. IMT samarbetar med myndigheter och det civila samhället. www.imtr.se