MatRätt är en social supermarket som säljer funktionellt livsmedelssvinn och erbjuder arbetsträningsplatser för människor som vill närma sig arbetslivet. Klicka dig vidare till det du vill läsa mer om!

Medlemskap Arbetsträning Donera livsmedel

MatRätt Flatås Torg

Synhållsgatan 14
0739-01 41 40

Hitta hit

Öppettider

MatRätt Rannebergen Centrum

Fjällblomman 9
0721-45 42 80

Hitta hit

Öppettider

MatRätt Wieselgrensplatsen

Nordanvindsgatan 2
0739-01 41 20

Hitta hit

Öppettider

Öppettider i samtliga MatRättsbutiker

 

Öppettider för medlemmar med bokad tid:

Mån-Fre 12:00-16:00

Öppettider för medlemmar utan bokad tid och övriga kunder:

Mån-Fre 14:00-16:00

 

Vill du bli medlem på MatRätt?

Läs mer här

 

MatRätt har tre mål:

Att minska matsvinnet

Att motverka matfattigdom 

Att stötta personer som vill närma sig arbetslivet genom arbetsträning

 

 

Om MatRätt

I mars 2020 öppnade Räddningsmissionen butiken MatRätt vid Flatås Torg, och i april 2022 slog vi upp portarna för ännu en butik i Rannebergen Centrum. MatRätt är en social supermarket som säljer funktionellt livsmedelssvinn och erbjuder arbetsträningsplatser för människor som vill närma sig arbetslivet.

Alla är välkomna att handla hos oss, men vi finns främst till för våra medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet. Som medlem har man möjlighet att handla varor till kraftigt reducerade priser. Vår vision är ett Göteborg utan matfattigdom och matsvinn.

 

Vad är MatRätt?

MatRätt är en social supermarket som tar hand om donerat funktionellt livsmedelssvinn från livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln. När du handlar hos oss bidrar du till minskat matsvinn och som medlem kan du handla mat upp till en tredjedel av priset mot i andra butiker.

Alla är välkomna att handla hos oss men vi finns främst till för våra medlemmar med låg inkomst som har svårt att få pengarna att räcka till i vanliga livsmedelsbutiker. Läs mer om medlemskap här.  Att handla på MatRätt som ordinarie kund är därför ett bra sätt att stötta vårt arbete för människor i utsatthet. 

MatRätt skapar även sysselsättning. I vår verksamhet erbjuds arbetsträningsplatser åt personer som vill närma sig arbetslivet i en trygg och inkluderande arbetsmiljö. 

En full kundkorg på MatRätts sociala supermarket i Göteborg.

Ett varierat utbud från dag till dag

Eftersom butikens utbud bygger på donationer från livsmedelsbranschen är det svårt att förutse exakt vad som finns i butikerna från dag till dag. Orsakerna till donationerna kan vara många, exempelvis felbeställningar eller överlager efter storhelger. Sortimentet består av produkter med till exempel mindre förpackningsskador. Varorna behöver inte ha kort hållbarhet utan vissa varor kan ha upp till flera veckor kvar till bäst före-datum. 

För information om aktuella produkter och erbjudanden i butikerna, följ MatRätt på Facebook.

Vill ditt företag donera livsmedel?

Vår verksamhet är beroende av donationer. Du och ditt företag kan skänka ert matsvinn till oss, så ser vi till att det kommer till användnings hos någon som faktiskt behöver det. 

Donera livsmedel

Gör som Jane – bli volontär!

Jane är en av våra volontärer på MatRätt. Hon gick i pension i november förra året och kände att hon ville fortsätta ha en rutin i vardagen och samtidigt bidra med något till samhället. När hon hittade MatRätt kände hon att det skulle passa henne och hon ansökte om att bli volontär. “Möjligheten att hjälpa folk är anledningen till att jag sökte”, säger hon.

Jane hjälper till med lite allt möjligt i butiken. Bland annat sitter hon i kassan, hjälper kunder och ser till att det ser snyggt ut i hyllorna.

Tack vare volontärer, arbetstränande och övrig personal kan MatRätt fortsätta driva sin verksamhet. Nu vill Jane uppmana fler att ansöka: “Kom och testa att vara volontär här på MatRätt – det är väldigt givande!”

Blir du sugen på att vara volontär hos oss? 

Läs mer

MatRätt får egen app!

MatRätt startade upp i mars 2020 och har fått över 10 000 medlemmar sedan dess. Behovet är med andra ord stort och med detta kommer nya utmaningar.

Vi har sett att många kunder kommer och köar utanför butiken på morgonen och insåg att vi behöver göra något för att skapa ett bättre system för våra besökare – detta för att minska kötiden och skapa en värdig och stressfri miljö i butiken, inte minst i coronatider.

Lösningen blev appen MatRätt som vi har tagit fram tillsammans med företaget Semcon. I appen kan du som kund på förhand boka in ditt besök hos oss. Du som är medlem kommer även att ha ditt medlemskort digitalt i appen och bland annat kunna kontrollera ditt saldo. När du går in i butiken registrerar du dig vid dörren med hjälp av appen. Glöm inte att kontrollera så att ditt medlemskap fortfarande gäller och att de uppgifter som krävs finns med. Mer information om detta finns i appen under rubriken Medlemskap.

Du hittar appen på GooglePlay eller i AppStore . Välkommen!

Hitta till MatRätt på Flatås Torg

Adress: Synhållsgatan 14, 421 36, Västra Frölunda.

Ta dig hit kollektivt: 

  • Spårvagn 1, 7 eller 8 till Nymilsgatan. Promenera ca fem minuter.
  • Buss 84 eller 95 till Synhållsgatan. Promenera ca två minuter.

 

Hitta till MatRätt i Rannebergen Centrum

Adress: Fjällblomman 9, 424 49, Angered. 

Ta dig hit kollektivt:

  • Spårvagn 4 och 9 till Angered Centrum. Byt till buss 76 mot Rannebergen. Promenera ca två minuter till Rannebergen Centrum. 

Hitta till MatRätt på Wieselgrensplatsen

Adress: Nordanvindsgatan2, 417 12 Göteborg 

Ta dig hit kollektivt:
Till vår butik på Wieselgrensplatsen tar du dig smidigt med både buss och spårvagn till hållplats Wieselgrensplatsen. 

  • Spårvagn linje 5, 6 och 10. Promenera ca 5 minuter. 
  • Buss linje 25, 35, 37. Promenera ca 5 minuter. 

 

 

 

För information om aktuella produkter och erbjudanden, följ oss på Facebook!

Välkommen att ta kontakt med oss!

MatRätt - Flatås Torg, Rannebergen Centrum och Wieselgrensplatsen.

Mail: medlemskap@raddningsmissionen.se

Nyheter

MatRätt på Wieselgrensplatsen är invigt!

Igår fick vi äntligen klippa bandet, öppna dörrarna och välkomna alla våra härliga kunder in i vår helt nya, fina butik på Wieselgrensplatsen! 

Socialt företagande MatRätt MatRätt
Läs mer
Vi öppnar en tredje MatRättsbutik!

Nu är det klart att Maträtt, vår sociala supermarket, öppnar sin tredje butik! Butiken kommer ligga på Wieselgrensplatsen och öppnar under våren 2024.

Socialt företagande MatRätt MatRätt
Läs mer

Berättelser

Hej Carina, butikschef på MatRätt!

Det här är Carina Björk, butikschef på MatRätt i vår butik på Flatås Torg. Vi har träffat Carina för att lära känna henne lite mer och höra om hur hon tycker det är att arbeta på MatRätt.

Läs mer
ResursRätt - Från idé till verklighet

ResursRätt räddar livsmedel från att bli matsvinn, erbjuder arbetsträning och förser personer i våra verksamheter med god och näringsrik mat. 

”Vi bestämde oss helt enkelt för att vi skulle lyckas, och det gjorde vi.”  

Läs mer