Göteborgs stad intensifierar arbetet mot människohandel – inleder samarbete med Räddningsmissionen

8 maj, 2025

Göteborgs stad tar ett krafttag kring arbetet mot människohandel och prostitution och inleder ett samarbete med Räddningsmissionen. Projektet är det första i sitt slag i Sverige, och Räddningsmissionens bidrag är en djupt rotad kunskap om arbete med människor som utsatts för människohandel. För ändamålet grundar Räddningsmissionen nu en ny verksamhet vid namn Center mot människohandel.

Människohandeln och prostitutionen ökar i Europa – och situationen i Sverige och Göteborg är inget undantag. I Sverige identifieras runt 500 fall av människohandel varje år, men att göra en exakt kartläggning är mycket svårt. Mörkertalet antas därför vara stort.

För att stärka stadens arbete i fråga, har Göteborgs stad ingått ett samarbete med den idéburna organisationen Räddningsmissionen som har lång erfarenhet av praktiskt arbete med människor i människohandel och andra typer av exploatering. Namnet på den nya verksamheten blir Center mot människohandel.

– Vi ser ett stort behov av samverkan i arbetet mot människohandel, då det blir allt svårare för vår målgrupp att få det stöd de behöver och har rätt till. Center mot människohandel kommer verka på alla nivåer – allt från att erbjuda stöd till enskilda individer som inte har tillgång till trygghetssystemet, till att driva verklig förändring på systemnivå i staden, säger Madeleine Forsén, verksamhetschef för Center mot människohandel samt enhetschef för Räddningsmissionens kvinnoverksamheter.

På Center mot människohandel kommer viktiga kompetenser samlas under ett och samma tak. Räddningsmissionen möter människor utsatta för människohandel dagligen i sina verksamheter, och kommer därför bidra med sina erfarenheter av vilka förbättringar som krävs i stadens övergripande arbete. Även jurist samt en nationell samordnare för arbete mot människohandel kommer finnas på plats. Verksamheten kommer utbilda medarbetare i region och kommun samt skapa forum för aktörerna att mötas och dela erfarenheter. För särskilt svåra klientfallfall kommer även Center mot människohandel erbjuda stöd på individnivå.

Samarbetet mellan Göteborgs stad och Räddningsmissionen är ett resultat av regeringens uppdrag till kommunerna att arbeta mer målinriktat med människohandel och prostitution. Det är allra första gången en kommun inleder den här typen av samarbete med en idéburen verksamhet i arbetet mot människohandel – både i staden och hela landet. Samarbetet sker i avtalsform för idéburet offentligt partnerskap (IOP).

– Det är glädjande att Center mot människohandel blivit verklighet i Göteborg. Behovet av hjälp och stöd till en mycket utsatt grupp är stort och här finns nu en viktig resurs. Länsstyrelsen ser fram emot att samverka med centret för att fortsätta arbetet att lyfta brottsofferperspektivet i arbetet mot prostitution och människohandel, säger Anders Sandberg, utvecklare på Länsstyrelsen Västra Götaland i uppdraget Mäns våld mot kvinnor.

Vi är stolta över samarbetet med Räddningsmissionen och att Center mot människohandel öppnas. Samarbetet är avgörande för att vi ska kunna bekämpa människohandel på ett effektivt sätt och göra verklig skillnad för människor i en mycket utsatt situation, säger Solveig Svanberg, enhetschef på socialförvaltningen Centrum i Göteborgs Stad.

 

Allt fler söker sig till Räddningsmissionen

Räddningsmissionen har arbetat systematiskt med att stötta personer i människohandel och prostitution sedan 2017, bland annat genom uppsökande verksamhet och skyddat boende. Idag är de en av totalt sju svenska organisationer som är certifierade av Jämställdhetsmyndigheten att hantera personer som är offer i den här typen av utsatthet. Ungefär 30 personer – nästan uteslutande kvinnor och barn – passerar Räddningsmissionens verksamheter som berör människohandel varje år. Och antalet utsatta som Räddningsmissionen möter ökar för varje år.

Bakgrunden hos de som uppsöker Räddningsmissionen varierar mycket, men en gemensam faktor är att de lever med en hotbild, är våldsutsatta och är i stort behov av skydd. Ofta har de smugglats, hotats eller lurats till Sverige, och transportvägarna kan gå genom hela världsdelar innan de kommit hit. Väl i Sverige lever de inte sällan frihetsberövade av en person som kontrollerar dem. När Räddningsmissionen möter dem är de ofta djupt traumatiserade av sina upplevelser.

– Vi som arbetar i civilsamhället möter ofta de här människorna allra först – någon som utsatts för människohandel kan, eller vågar, inte alltid söka hjälp i offentlig regi. Därför är kunskapen från civilsamhället helt ovärderlig i den här typen av satsningar, och jag hoppas fler kommuner tar efter Göteborgs stads exempel och krokar arm med idéburna organisationer, säger Madeleine Forsén.

 

Om människohandel

  • Människohandel innebär att gärningspersoner, genom falska löften eller direkta hot, rekryterar och förflyttar människor för att utnyttja dem.
  • Enligt FN utgör människohandel för olika ändamål världens tredje största brottsliga verksamhet globalt, näst efter narkotika- och vapenhandel.
  • Miljontals människor i världen utsätts för människohandel varje år och omkring en tredjedel av dessa är barn.
  • Majoriteten av offer för människohandel utnyttjas sexuellt.
Uppsökande arbete - människohandel och prostitution Tillsammans mot exploatering