Familjen som flydde från Ukraina - hur går det?

 

I årets andra nummer av Din Nästa skrev vi om en familj som tvingades fly från Ukraina, kom till Sverige och genom Räddningsmissionens verksamhet Hjärterum fick boende hemma hos Sabine i Västra Frölunda.

Nu är det sommar, familjen bor fortfarande kvar och livet har börjat rota sig här i Sverige. Dottern har fått jobb som programmerare och sonen har sommarlov från skolan han börjat i. Deras pappa är fortfarande kvar i Ukraina. Han mår bra och de pratar i telefon varje dag, men längtar så klart tills de kan ses igen.

Sabine tycker om att ha familjen hemma i villan där hon och hennes man bor. Deras söner är sedan några åt utflyttade, så Sabine konstaterar att de har gott om plats att dela med sig av.

”Det är fantastiskt roligt att ha dem här hemma. De är helt underbara människor och har blivit som min extrafamilj” - Sabine, hyresvärd för familjen.

Under tiden som gått har de tillsammans hittat på en rad olika saker. De har gått på konserter, grejat i trädgården, firat nationaldagen i Slottsskogen och hejat på löparna som sprang Göteborgsvarvet. De har också skaffat sig rutiner här. Dottern åker till jobbet, sonen till skolan och mamman läser svenska. Mamman och dottern går på gym, sonen på judo och ofta går de ner till havet på en kvällspromenad. Familjen utforskar Göteborg, både tillsammans och på egen hand.

”Tack vare Sabine och hennes familj får vi uppleva Sverige och alla traditioner på ett underbart sätt” – Tania, dottern i familjen.

”Det är fint att de trivs bra här. Samtidigt vill de åka tillbaka till Ukraina för att återförenas med familjen och leva sina vanliga liv hemma, vilket är helt förståeligt. Det går upp och ner, så som ju livet gör, helt enkelt. Jag är bara glad att jag får vara med och dela allt som de går igenom. Det känns oerhört meningsfullt” - Sabine

”Tack vare Sabine och hennes familj får vi uppleva Sverige och alla traditioner på ett underbart sätt”

 

– Tania, dottern i familjen.

Vad gör Räddningsmissionen kring situationen i Ukraina?

LÄS MER HÄR

Hjärterum - hyr ut din bostad