Krönika "Vanliga människor"

Kylskåpet är helt tomt. Har ni något? Vad som helst?

En man tar kontakt och vill ha hjälp. Han berättar att han har en akademisk examen, har suttit i styrelserum med flera av stadens näringslivstoppar.

Det var drickandet som förstörde allt. Länge kunde jag hålla det hyfsat i schack. Men nu….jag är glad att jag har en lägenhet. Jag har inte ätit något på hela helgen. Om jag skulle bli hemlös, jag orkar inte tänka tanken.

Det är tisdag och vi ses på soppmässan. Vi tänder ljus och firar nattvard. Ber för en värld i krig och även oss själva. Sedan äter vi potatis och purjolökssoppa. En uppskattad klassiker. Det finns mycket mat och en del tar med en extra portion hem.

En kvinna berättar att hon ligger efter med elen.

Men hellre det än hyran. Jag tillbringar mycket tid hemma. Om jag ska någonstans får jag gå, eller chansa utan att betala på spårvagnen och det är jättenervöst. Pengar att betala med har jag inte. Jag har inte ens till mat ibland. Ett månadskort skulle betyda jättemycket. Det är inte bra att vara så mycket ensam som man blir när man inte kan ta sig någonstans. Man blir deppig.

En man har i vinter dykt upp från ett land någonstans i östra Europa. Utan pass, pengar eller planer. Han har fått duscha, berätta, äta och värma sig. Den här kvällen är hans sista hos oss. Det finns en tågbiljett och en bokad tid på det rätta konsulatet. Innan han ska gå säger han:

Just one more thing. Who do you think is the worlds best tennis player?

Vi är alla vanliga människor. Hungriga ibland, med behov av gemenskap och någonstans att sova.

Några av oss har just fått ett rejält elprisstöd utbetalat, andra kommer snart få sin el avstängd. Några gillar jazzmusik, andra är mer intresserade av tennis. Några har en akademisk examen, andra gick aldrig klart högstadiet.

Vi är olika men ändå så lika. Jag går sist, låser och larmar. På gatan utanför har några dröjt kvar.

Tack för i kväll, Eva. Soppan var verkligen jättegod. Vi ses om en vecka!

 


 

Text: Eva Erlandsson, pastor och verksamhetsledare i Räddningsmissionens Gatukyrka.

Läs mer av Evas krönikor här

Gatukyrkan och diakoni Frukostcafé Vasa – för hemlösa och socialt utsatta Gatukyrkan och soppmässan hemlöshet