ResursRätt - Från idé till verklighet

ResursRätt räddar livsmedel från att bli matsvinn, erbjuder arbetsträning och förser personer i våra verksamheter med god och näringsrik mat. Det hela började som ett problem och har nu blivit en självklar och viktig del i flera av Räddningsmissionens verksamheter.  

”Vi bestämde oss helt enkelt för att vi skulle lyckas, och det gjorde vi.”  

 
 

I produktionsköket är det full fart. Någon rör om i en gryta, en annan hackar grönsaker och en tredje lägger upp portioner i bleck som ska transporteras ut i Räddningsmissionens verksamheter. Att den här verksamheten med flera anställda och tydliga rutiner har utvecklats på mindre än ett år är svårt att förstå och inspirerande att se. 


Ida-Lina Frisell Aasland är verksamhetschef för socialt företagande, området där MatRätt och ResursRätt ingår. Hon ser tillbaka på utvecklingen av ResursRätt. 


- Det hela började med att vi märkte att vår butik i Flatås hade mat som inte såldes och då blev till matsvinn. Vi tänkte att vi på något sätt borde kunna ta tillvara på den maten, att slänga mat var ju det vi jobbade för att motverka, och där väcktes idén om ett produktionskök för att ta tillvara på i princip all mat.  


Ida-Lina fick kontakt med Jerker Albrechtsson, utbildad kock, som direkt hakade på idén. Tillsammans spånade de på hur produktionen skulle gå till och vart maten kunde ta vägen, och ganska direkt insåg de att många ur personalen på MatRätt av en eller annan anledning inte hade möjlighet att göra en bra lunch till sig själva på sina arbetsdagar. 
 

- Då kom vi på idén att maten ju så klart skulle gå till de som arbetar hos oss. För oss är det viktigt att våra medarbetare mår bra, så att se till att de får i sig god och näringsrik mat samtidigt som vi alla får sitta ner tillsammans och äta innan butiken öppnar blev en rutin vi ville satsa på. 
 

Konceptet fungerade och var mycket uppskattat. Ida-Lina och Jerker ställde frågan till Räddningsmissionens verksamheter om de också var intresserade av vara med i satsningen, vilket de var. En ansökan om att utveckla projektet skickades då in till Postkodstiftelsen, som godkände projektet och stöttade med finansiering. Därefter tog det ordentlig fart. 


- Vi fick våra första medel i slutet av 2021. I Maj 2022, kort efter öppningen av MatRätt i Rannebergen, stod vi med ett fullskaligt produktionskök redo att producera mat till flera av våra verksamheter, bland annat psykiatriboendena Styrman och Bellman, Kulturlabbet, 35:an och Communityskolan Tynnered. Det är faktiskt ganska häftigt, säger Ida-Lina med ett leende. 

 

Kreativitet, flexibilitet och sammanhållning.  

Jerker och hans kollega Jonas Bäcklund arbetar som kockar på ResursRätt, samtidigt som de handleder fyra arbetstränande. Att arbeta just här är väldigt annorlunda jämfört med andra produktionskök. 


- Vi vet ju inte vad vi får in till köket, därför är det viktigt att vara kreativ och tänka utanför boxen i sitt matlagande. Och det tycker jag är både väldigt spännande och roligt, berättar Jerker. 


- Det som kommer in idag blir mat imorgon. Anledningen till att det faktiskt fungerar är att hela arbetsgruppen krokar arm och jobbar med samma mål i sikte. Ett stort engagemang, en obegränsad kreativitet och fantastisk sammanhållning gör det möjligt.  

 

Snabba processer är inget hinder 

I slutet av december blev det klart att Räddningsmissionen skulle öppna Communityskolan Gårdsten. Ida-Lina fick då frågan om ResursRätt hade kapacitet att inom en vecka producera ytterligare 280 portioner i köket till skolans elever och personal. 
 

- Vi hade inga värmeskåp, ingen transport och inte tillräckligt med utrustning, ändå var det självklart för oss att säga ja. Vi bestämde oss helt enkelt för att vi skulle lyckas, och det gjorde vi, berättar Ida-Lina med stolthet i rösten. 
 

I dagsläget producerar ResursRätt 505 portioner mat varje dag från råvaror som annars skulle slängts. Men där tar det inte stopp. Ida-Lina arbetar med att fortsätta utvecklingen av ResursRätt. 
 

- Vi vill alltid utveckla vår verksamhet för att möta de behov vi ser. Att arbeta i en organisation som välkomnar den typen av arbetssätt är förutsättningen för att lyckas. Tillsammans med helt fantastiska medarbetare, så klart, avslutar Ida-Lina. 


In i köket kommer chauffören Tomas. Han har backat intill lastbilen vid lastbryggan och är redo att lyfta in dagens lunch från köket som ska ut till verksamheterna. Idag blir det korv stroganoff med ris. Vad det blir imorgon vet ingen än. Den leveransen kommer nog snart. 

ResursRätt MatRätt MatRätt