Ledare: Små handlingar med mycket kärlek

Jag älskar evangeliernas berättelse om brödundret. Har du koll på den? Här en sammanfattning.
Scen 1: Jesus talar för folkmassorna. Han står mitt i myllret, gestikulerar yvigt med armarna. Runt honom sitter familjer och vänner uppradade på sluttningarna i otaliga led och försöker snappa upp vad han säger. Man får känslan av festival. Varmt och trångt, doft av svett och gräs. Förväntan i luften, alla vill få möjlighet att se den unika mannen. Scen 2: Lärjungarna inser att Jesus talat länge och att tiden rusat iväg. Folk börjar bli rejält hungriga och det är långt till närmaste by (just denna festival saknar food trucks med flottiga langos och chorizos). Panik i luften – folk måste få mat! Scen 3: En pojke dyker upp. I sitt lilla knyte bär han fem bröd och två fiskar. Det är verkligen inte mycket, men han ger det lilla han har. Jesus tar emot och välsignar gåvorna. Scen 4: De fem bröden och två fiskarna delas ut till folket. Undret sker: maten i det lilla knytet räcker för att mätta flera tusen personer - och det blir ändå rejält med matsvinn över.
Små insatser kan betyda mycket om de ges i kärlek. Det är en viktig poäng i berättelsen om brödundret. Att det är sant vet vi alla. En vänlig och osjälvisk handling kan leda till mirakel. Det är bra att påminna sig om när maktlösheten riskerar att förlama. Ett ord, en hand, ett sms, en kram, en gåva, en lunch – gjort i kärlek kan dessa små handlingar ge långt större resultat än vad vi någonsin kunde föreställa oss.
Kärleken lyder inte under de vanliga naturlagarna. Världen är inget nollsummespel där en måste förlora om den andra vinner.
Att vi får hoppas på mirakel är också en tröst för oss på Räddningsmissionen. Ibland kan utmaningarna kännas överväldigande. Barnfattigdomen i Sverige tycks enligt en färsk rapport ha ökat markant på bara några år. För att inte tala om klimatkrisen eller världshungern. Med de perspektiven kan det nästan kännas meningslöst, vad betyder vårt arbete egentligen för helheten? Men det finns en annan matematik, en annan logik.
Våra tre MatRätt-butiker kan tjäna som exempel. Varje vecka tar vi emot cirka 20 ton mat som matindustrin av olika skäl inte får ut i vanliga butiker. Vi säljer vidare maten till kraftigt reducerade priser. Den absoluta merparten av våra kunder lever på försörjningsstöd och befinner sig i ett stressigt ekonomiskt läge. Är en utbyggnad av MatRätt-butiker ett sätt att i stor skala besegra fattigdomen i Sverige? Nej, inte annat än på marginalen. För att det ska ske krävs helt andra insatser: en rättvisare fördelningspolitik, en mer inkluderande arbetsmarknad, ett robustare civilsamhälle och starkare familjer. Men trots detta sker dagligen livsförändrande händelser. Varje dag får våra cirka tusen kunder genom billiga inköp hos oss förutsättningar för en drägligare vardagsekonomi. Butikerna är också sociala mötesplatser där man kan vara något annat än en anonym kund. Här kan man få någon att prata med, få nya vänner, bli del av en rörelse. För att inte tala om hur många som i butikerna börjar arbetsträna efter många års frånvaro på arbetsmarknaden. Varje dag ser vi människor växa och upprättas.
”Alla kan inte göra stora saker. Men alla kan göra små saker med stor kärlek.” Moder Teresas välkända råd är en uppmaning att inte ge upp, trots att man inte kan göra allt. Så låt oss fortsätta med det. Och göra det med kärlek.