"Engagemanget från privatpersoner har varit otroligt"

27 april, 2022

Milla har sedan februari jobbat som projektkoordinator på Räddningsmissionens verksamhet Hjärterum. De senaste månaderna har Hjärterum satsat på att hjälpa människor på flykt från Ukraina genom att matcha dem med privatpersoner som upplåter boyta. Vi har pratat med henne om det stora engagemanget de mött och hur läget är just nu. 

“Engagemanget har varit helt otroligt! Väldigt många privatpersoner har hört av sig, just nu är det runt 570 personer. Det vi gör just nu är att först kontakta de som erbjudit hela objekt, som en hel lägenhet, Attefalls hus eller fritidshus dit flyktingar från Ukraina kan flytta in” — Milla. 

Milla är glad att Hjärterum kan ge de som flytt från Ukraina en lugn plats att börja på istället för att de placeras på större anläggningsboenden. 

“Jag tror att många uppskattar att få något som är mer deras eget. Speciellt i en situation som denna där många har trauman eller liknande efter vad de upplevt. Vi hade en mamma och hennes dotter som fick en egen lägenhet där man tydligt såg tacksamheten i att kunna få ett eget boende. Hon började nästan gråta när de skulle säga hejdå till alla, det var väldigt rörande.” 

För tillfället har Hjärterum matchat ihop 22 flyktingar från Ukraina med boenden som alla har någon form av anknytning till Göteborg eller etablerade sjukvårdskontakter. I nuläget görs matchningar endast med privatpersoner som kan tänka sig att låna ut sin boyta utan att få betalt. Hjärterum hoppas att kunna få sluta ett avtal med Göteborgs stad för att kunna säkra långsiktig finansiering.  

Milla berättar om att det har blivit ett så mycket större engagemang än att endast upplåta en boendeyta. 

“Det som berör mig mest är när personer gör mer än vad som efterfrågas. Det kan vara allt ifrån att fixa ett ukrainskt tangentbord eller fylla kylen med mat. Det är fint när man märker att de som vill hjälpa till även är lyhörda och faktiskt lyssnar in vad personerna i behov verkligen behöver.”  

“Det är också många som gör mycket för att få sina nya hyresgäster att känna sig välkomna. Vi hade en tjej som berättade att de hade kollat på Let’s dance och åkt och badat tillsammans. Det är ett konkret sätt att hjälpa till på, att kunna ha en person som kan stötta och guida en in i samhället. Vi vill verkligen ta vara på det engagemanget som finns hos privatpersoner!” 

Milla och hennes kollegor fortsätter att jobba vidare med fler matchningar. 

“Vi fortsätter med att åka ut och kolla på fler boenden och har intervjuer med flyktingar från Ukraina och med människor som vill hyra ut boyta. Samtidigt som vi även fortsätter jobba med vår ordinarie verksamhet och hjälpa människor i strukturell hemlöshet.” — Milla. 

Social inkludering och migration Hjärterum - hyr ut din bostad