Räddningsmissionen startar Friskvårscenter

11 maj, 2023

På måndag den 15 maj startar Räddningsmissionen upp ett socialt Friskvårdscenter på Slottsskogsvallens idrottscentrum. Det är en satsning som Räddningsmissionen lanserar för att hjälpa människor i tillfrisknande att hitta en träningsform och en god gemenskap.

– Det här är en träningsgemenskap för människor i tillfrisknande och för socialt engagerade ”friska” göteborgare som vill träna under trevliga former, säger Kristofer Engstedt som är samordnare för Räddningsmissionens Friskvårdscenter. '

Räddningsmissionens Friskvårdscenter smygstartade för ett par månader sedan som ett pilotprojekt, men på måndag den 15 maj öppnar man dörrarna på Slottsskogsvallen för alla som vill träna och bygga en frisk och sund gemenskap.

– Friskvårdscentret har två målgrupper, förklarar Kristofer Engstedt. Dels människor i tillfrisknande, dvs människor som kämpar med att ta sig ur missbruk och psykisk ohälsa.

Det finns mycket forskning som visar på friskvårdens betydelse för hur man mår, oavsett psykiska förutsättningar.

– En god gemenskap är den enskilt viktigaste faktorn för att personer i missbruk och ohälsa ska tillfriskna, berättar Kristofer.

Sedan vänder vi oss även till målgruppen vanliga, ”friska” göteborgare med ett socialt engagemang som vill träna och bidra till den friska gemenskapen. Bara genom att delta med mitt sitt ”friska” vanliga jag, så bidrar man till att skapa en positiv gemenskap.

Friskvårdscentret erbjuder kostnadsfrittträning på måndagar och torsdagar och huserar i Slottsskogsvallens lokaler. Träningen är gratis för alla och på plats finns också ett antal volontärer som hjälper till med träningen och annat kring träffarna.

– Självklart bjuder vi också på ett gott och nyttigt fika, skrattar Kristofer. Det är ju minst lika viktigt som att svettas under ett träningspass.

 

Det finns ett behov av meningsfulla aktiviteter för de personer som bor i stadens olika boendverksamheter, menar Kristofer.

– Jag har åkt runt i staden och träffat många boende och personal och det finns en stor nyfikenhet kring vårt projekt. Nu känns det fantastiskt kul att kunna erbjuda detta. Efter sommaren kommer vi förhoppningsvis kunna erbjuda ännu fler träningsformer, vi vill att det ska bli en hel rörelse, avslutar Kristofer Engstedt.
 

Läs mer om Friskvårdscentret här.

Hemlöshet och social exkludering Räddningsmissionens Friskvårdscenter Friskvård Medarbetare Så gör vi skillnad