Räddningsmissionens Communityskola öppnar vid Opaltorget

13 november, 2020

Det är nu klart att Räddningsmissionens Communityskola kommer att öppna i Familjebostäders lokaler på Opalgatan precis vid Opaltorget. Skolan öppnar höstterminen 2021 och med elever som startar i årskurs 7.

Räddningsmissionen har det senaste åren letat efter en plats och lokal att starta sin första grundskola. Många platser har undersökts men Tynnered har funnits med som alternativ från start. ”Vi har sedan en tid tillbaka vår verksamhet Studiestunden på Ängåsskolan och Vättnesdalsskolan som ligger i området och har på det sättet skapat goda kontakter” berättar Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen. Skolan ska öppna i Familjebostäders lokaler på Opalgatan. ”Under våren kommer vi göra en renovering så att vi är redo att ta emot elever som ska börja årskurs 7 höstterminen 2021”berättar Samuel Haugstvedt, projektledare för Communityskolan.

Det är många som är positiva till att den nya skolan öppnar just vid Opaltorget. "Vi har goda relationer med Göteborgs stad och många potentiella samverkanspartners i Tynnered. Vår förhoppning är att vi ska kunna samverka med företag, föreningar och kyrkor i området och att skolan ska få vara en positiv förändringskraft för hela stadsdelen” säger Emil Mattsson.

Även Familjebostäder är positiva; ”Att få Räddningsmissionen och Communityskolan som hyresgäst är ett efterlängtat och positivt inslag i området. Vi står inför stora satsningar i Tynnered och är glada för att just Räddningsmissionen kommer vara en av de drivande krafterna i området. I sitt arbete skapar de verkliga möjligheter för barnen. Genom stöd och aktiviteter där hela familjer involveras men barnen är i fokus” säger Christian Hemmingsson, områdeschef hos Familjebostäder.

Bakgrunden till att Räddningsmissionen nu tar ett steg och startar skola är de ökade samhällsklyftorna i Göteborg. Många elever har inte behörighet att söka vidare till gymnasiet efter grundskolan. ”Som en ideell aktör med stadgar som ger oss ett tydligt uppdrag att motverka social utsatthet vore det orimligt för oss att stå vid sidan i en så avgörande fråga för barns framtid. Vi gör såklart inte anspråk på någon universallösning och vi har största respekt för alla huvudmän, rektorer och lärare som varje dag kämpar för att vända utvecklingen. Men vi vill dela med oss av vad vi har”, säger Emil Mattsson.

Communityskolan Tynnered kommer ha fokus på kunskap, gemenskap och studiero. ”Skolans viktigaste uppdrag är att öppna upp världen för eleverna. Oavsett om det handlar om hur ett öga fungerar, hur första världskriget startade eller hur man sätter den perfekta bröddegen - skola handlar först och främst om lärande, kunskap och bildning” säger Emil Mattsson.

Communityskolan Tynnered är en icke-konfessionell skola där eventuellt överskott kommer gå tillbaka in i skolans verksamhet. Ansökan till skolan öppnar i december och görs efter närhetsprincipen och med syskonförtur enligt skolverkets riktlinjer.I november välkomnar Räddningsmissionen till två corona-anpassade info-träffar för framtida elever och föräldrar i området. För mer information om detta besök communityskolan.se

Räddningsmissionens Communityskolor Räddningsmissionens Communityskolor Skola