Företagsinsamling på Giving Tuesday

Dra med din arbetsplats, dina kollegor, kunder och leverantörer och hjälp oss samla in frukostar. Var med i Frukoströrelsen!

I år är det sjätte året Räddningsmissionen bjuder in till Frukoströrelsen på Giving Tuesday.  

Giving Tuesday är en motrörelse till Black Friday som handlar om att ge istället för att konsumera. I Frukoströrelsen samlar vi in pengar till frukostar på vårt frukostcafé för människor i hemlöshet. Detta har blivit en succé och är en av Sveriges största Giving Tuesday-kampanjer!  

Nu bjuder vi in ert företag att vara med! Detta är ett roligt sätt att teambilda, skapa engagemang för socialt hållbarhetsarbete, jobba mot ett gemensamt mål och samtidigt göra gott för andra. 

Vi vill vara med!

frukoströrelsen symbol

Vad är Giving Tuesday? 

Giving Tuesday är en motrörelse till Black Friday, då vi uppmuntras till att ge istället för att konsumera. Giving Tuesday engagerar miljontals människor världen över sedan 2012 och finns nu i över 150 länder. 

För sjätte året i rad uppmuntrar vi på Räddningsmissionen att skänka vara med i vår Frukoströrelse på Giving Tuesday, som i år är den 28 november. 20 kr motsvarar en frukost på vårt frukostcafé för människor i hemlöshet och social utsatthet. Till vårt Frukostcafé på Vasagatan kan människor i hemlöshet och social utsatthet få komma och äta frukost, men även få hjälp med tvätt, dusch och hitta någon att prata med.

Förra året var ca 22 500 deltagare med i Frukoströrelsen och vi samlade tillsammans in över 2 miljoner på årets givmildaste dag! I år hoppas vi på att ännu fler vill vara med - vårt mål är 30 000 deltagare! Frukoströrelsen är nu en återkommande tradition för många där vi får göra något gott tillsammans.

Hur gör man? 

Vi hjälper ert företag att smidigt och enkelt sätta upp en insamling till förmån för Räddningsmissionen. Välj ett mål ni vill uppnå och gör en plan för hur ni samlar in frukostar.

Detta får ni: 

  • Ett kommunikationspaket med bilder att sprida på sociala medier 

  • Ert företagsnamn på vår kampanjsida för Giving Tuesday 

  • Uppmärksamhet i Räddningsmissionens digitala kanaler 

  • Om ert företag väljer att bidra med egna pengar har ni också möjlighet att bli företagsvän till Räddningsmissionen under 2024. Läs mer om det här.

  • Det företag som bidrar till mest pengar utses till årets Giving Tuesday företag och uppmärksammas med diplom av vår direktor samt spridning på sociala medier. Man får även erbjudandet att komma med en grupp som volontärer till vårt Frukostcafé för en dag. 

Vi vill vara med!

Hur funkar det?

Ert företag får hjälp att smidigt och enkelt sätt upp en insamling till förmån för Räddningsmissionen. Ni får välja ett mål ni skulle vilja uppnå och gör en plan för hur ni vill samla in frukostar. 

Här är några sätt att samla in frukostar på: 

  • Sprid insamlingen hos era kunder och låt personalen sprida den hos vänner och bekanta. 

  • Låt företaget ge en monetär gåva genom att till exempel matcha insamlingen. 

  • Anordna ett frukostevent!

  • Samla in frukostar i samband med en friskvårdsaktivitet för personalen.

  • Berätta för era kunder att ni skänker en frukost för varje köp eller liknande som sker på Giving Tuesday.

Exempel på företagsengagemang - Donsötank

Donsötank började sin frukostutmaning tisdagen 14 november och kör ända fram tills Giving Tuesday 28 november. Företaget har ca. 150 anställda och försöker peppa att man ska röra på sig minst 20 min varje dag. Och under den här perioden genererar varje 20 minuter rörelse en frukost till Räddningsmissionen. Det är frivilligt att medverka och vissa väljer att inte vara med, men en del kör stenhårt och samlar in 3-4 frukostar per dag. Med hjälp av en egen app, delar man bilder, resultat och peppar varandra.

Tack Donsötank för ert roliga initiativ!

Välkommen att haka på årets Giving Tuesday-kampanj!

Kontakta oss, så hjälper vi er med mer information om hur ni startar en insamling och kommunikationsmaterial till insamlingen.

Vi är med på Giving Tuesday!

Övriga företag som är med på Giving Tuesday

CM Hammar, Hansen, ScanFast, Fix My Scooter, Dutt CSR Consulting AB, JOS, Armateach, Backhans Marketing, Manifest PR

Frågor och Svar om Frukoströrelsen på Giving Tuesday

Vad är Giving Tuesday?

#GivingTuesday startade i USA 2012 som en motreaktion till Black Friday. Istället för konsumtion ligger fokus på givande och social hållbarhet. Giving Tuesday engagerar miljontals människor världen över och finns nu i över 150 länder. Giving Tuesday inträffar tisdagen efter Black Friday, som i sin tur inträffar dagen efter Thanksgiving (fjärde torsdagen i november).

Vad är Frukoströrelsen?

Räddningsmissionens Frukoströrelse är en digital kampanj som inträffar varje år på Giving Tuesday för att samla in pengar till Räddningsmissionens sociala arbete. Kampanjbudskapet går ut på att swisha 20 kr, vilket kan bli en frukost på Räddningsmissionens Frukostcafé för människor i hemlöshet. 

Till vårt Frukostcafé på Vasagatan kan människor i hemlöshet och social utsatthet få komma och äta frukost, men även få hjälp med tvätt, dusch, vidarelänkning och få någon att prata med.  

Frukoströrelsen har blivit något av en succé och en återkommande tradition för många! 20 kr är en liten konkret summa som många har råd att bidra med. Frukoströrelsen visar hur mycket bra vi kan göra när vi gör det tillsammans.  

Frukoströrelsen startades 2018 och då samlade vi in 11 700 frukostar. Förra året samlade vi 108 925 frukostar vilket motsvarar 2,1 miljoner kr och engagerade ca 28 000 personer. I år infaller Giving Tuesday den 29 november.  

Vad är Frukostcaféet?

Räddningsmissionens Frukostcafé ligger på Vasagatan 14 i Göteborg. Där serverar vi fyra dagar i veckan Göteborgs mest uppskattade frukost till personer som lever i hemlöshet och social utsatthet. Medan gröttallriken har blivit en symbol för Frukoströrelsen, består frukosten inte bara av gröt. Här serveras även yoghurt, flingor, ägg, mackor, juice, kaffe m.m.

Våra gäster har dessutom möjlighet att ta en dusch och tvätta sina kläder. Vi delar även ut kläder och skor i den mån vi har. Man kan också få hjälp med att ta kontakt med myndigheter, låna en telefon eller samtala om sin situation med en diakon, pastor eller annan erfaren personal. Räddningsmissionens olika verksamheter samarbetar också med varandra för att kunna hjälpa personer som kommer till Frukostcaféet på fler sätt från olika perspektiv, till exempel till trygga boendelösningar genom Hjärterum eller stöd till kvinnor utsatta för människohandel och prostitution genom Agora.  

Varje dag kommer det runt 110 gäster till oss. De flesta har någon form av beroende, psykisk ohälsa, är ensamma, lever i utanförskap eller hemlöshet. Vi vill därför erbjuda en lugn och rofylld miljö, förmedla hopp och skapa gemenskap. Vi ser ett värde i varje människa och tror att förändring till det bättre alltid är möjligt. 

“För mig är det här caféet helt livsavgörande. Jag har gått hit varje dag i 4-5 år, jag har ingen annanstans att ta vägen. Här känner jag mig alltid välkommen." 

Kenny, gäst på caféet 

Läs mer om Frukostcaféet här. 

Vad betyder en frukost på Räddningsmissionens Frukostcafé?

Frukosten är ju dagens viktigaste måltid enligt många. Och visst är frukosten på vårt Frukostcafé både mättande och god. För gästerna på frukostcaféet är frukosten inte bara en måltid. Här erbjuds också en stunds värme och vila, en god gemenskap och någon att prata med. Det finns möjlighet att ta en dusch, tvätta och få hjälp med kläder för den som behöver. Den som vill får också hjälp med myndighetskontakter, läkarbesök och vidarelänkning.⁠ 

Läs mer här vad våra gäster säger om Frukostcaféet.

 

Vilka är Räddningsmissionen?

Räddningsmissionen är en ideell organisation baserad i Göteborg som bedrivit socialt arbete på kristen grund i över 70 år. Vi vill bidra till att skapa en stad som håller ihop och där ingen människa lämnas utanför. För att bekämpa social utsatthet jobbar vi med både akuta, långsiktiga och förebyggande insatser. 

Frukostcaféet på Vasagatan är hjärtat i vår hemlöshetsarbete. Förutom frukostcaféet driver vi också ett jourboende för människor i hemlöshet och vårt projekt Hjärterum som verkar för att minska hemlösheten i Göteborg. Räddningsmissionen är mycket mer än bara hemlöshetsbekämpning. Vi bedriver ett trettiotal olika verksamheter och jobbar med många former av utsatthet. Bland annat möter vi kvinnor i prostitution och människohandel, barn som har en förälder i fängelse, vi driver två matsvinnsbutiker, MatRätt, för människor i matfattigdom med mera. Läs mer här om våra olika verksamheter.  

Utsatthetens ansikte skiftar vilket gör att Räddningsmissionen alltid förändras. Men något vi alltid står fast vid är vår vision att varje människa har rätt till ett värdigt liv.  

Läs mer om vilka vi är här.

Kostar en frukost bara 20 kr?

Vi har beräknat att den frukosten vi serverar våra gäster på Frukostcaféet vilket består av mackor, gröt, kaffe och ibland ägg kostar ungefär 20 kr. Frukostcaféet gör mycket mer än bara serverar frukost i form av mat och för att driva Frukostcaféet behövs större finansiella medel än bara pengar till den faktiska frukosten. Skulle man slå ut hela kostnaden för Frukostcaféet per besök, skulle kostnaden bli större.

Hur fördelas frukostarna / pengarna som kommer in?

Vårt Frukostcafé på Vasagatan serverar runt 110 frukostar varje dag det är öppet. 

Alla extra frukostar vi samlar in i Frukoströrelsen går därför till att finansiera resten av driften för Frukostcaféet så som möjlighet för våra gäster till dusch, tvätt, samtal med diakoner, vidarelänkning till samhällets viktiga funktioner och myndigheter. Ytterligare överskott går till Räddningsmissionens sociala arbete med personer som lever i olika utsatta situationer.

Inga pengar öronmärks till just Frukostcaféet, vilket främst beror på att det kräver mycket administration, vilket kostar pengar. Vi ser hellre att så mycket som möjligt av de pengar som samlas in kommer till nytta i våra verksamheter. 

Mer information om våra sociala verksamheter hittar du här.

 

Hur vet jag att pengarna kommer fram?

Vi arbetar hela tiden för att använda våra gåvor så effektivt som möjligt. Räddningsmissionen har 90-konto och granskas av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också medlemmar i branschföreningen Giva Sverige som arbetar för etisk och professionell insamling och vi följer Givas kvalitetskod.  

Vi publicerar årligen även Effektrapport som visar vilken effekt gör gåvor genom vårt arbete. Läs gärna vår senaste Effektrapport här.

 

Hur påverkas människor i hemlöshet av läget i samhället just nu?

För de som redan levde med små marginaler – innan priserna började skena i väg – har situationen blivit ännu tuffare.

Sedan förra sommaren vittnar Räddningsmissionens verksamheter för personer i akut hemlöshet och social utsatthet om att ett betydligt större antal personer har vänt och vänder sig till Räddningsmissionen för att få sina basala behov tillgodosedda. 

”Den här hösten har antalet telefonsamtal och besök ökat från personer som inte får maten på bordet att räcka till och från personer som är oroliga för att inte kunna behålla sin lägenhet och behöver därför hjälp” säger Patrick Hansén, verksamhetschef inom hemlöshet.

Hur ser hemlösheten ut i Göteborg?

I Göteborg lever 3 221 personer i hemlöshet. 697 av dem är barn. Totalt finns det 282 barnfamiljer i hemlöshet i Göteborg. Läs mer om hemlöshet i Göteborg här.

Vilka kan vara med i Räddningsmissionens Frukoströrelse?

Vi vill bjuda in ALLA som vill att vara med! På Räddningsmissionen tror vi på att det är bara tillsammans vi kan göra verklig skillnad. 20 kr är en summa många människor har möjlighet att ge och många kan dessutom bidra med fler än en frukost!

Oavsett hur mycket du har möjlighet att ge, kan du hjälpa till på andra sätt:

  • Dela din frukostbild på Giving Tuesday och berätta att du stöttar oss, för att sprida budskapet.
  • För en egen insamling eller hitta på något för att samla in pengar.
  • Har du andra idéer hur du vill samla in frukostar? Tveka inte att kontakta oss!

Har ni några frågor angående Företagsutmaningen och Giving Tuesday? Välkommen att ta kontakt med oss!