KlädRätt
KlädRätt är Räddningsmissionens sociala klädbutik, som bygger på samma koncept som våra sociala supermarkets, MatRätt. KlädRätt tar vara på nya osålda kläder så som överlager, returer och reklamationer och ser till att kläderna hamnar där de behövs som mest. KlädRätt öppnar i Rannebergen, Göteborg i maj 2025.

KlädRätt
KlädRätt är Räddningsmissionens nya sociala butik, som tar vara på nya osålda kläder så som överlager, returer och reklamationer och ser till att kläderna går till hushåll i socioekonomiskt utsatta situationer. Första butiken öppnar i Rannebergen i maj 2025, i anslutning till vår MatRättsbutik.
KlädRätt finns för medlemmar som lever i ekonomisk utsatthet, vår primära målgrupp är barnhushåll i ekonomisk utsatthet, men alla som uppfyller kriterierna för medlemskap är välkomna att handla hos oss.
Genom att kombinera social innovation med cirkulär ekonomi och arbetsträning adresserar KlädRätt frågor om ekonomisk utsatthet, hållbar konsumtion och inkludering på arbetsmarknaden.
Frågor och svar om KlädRätt
När öppnar KlädRätt?
Vår första KlädRätt-butik öppnar i Rannebergen Göteborg, i maj 2025.
Varför startar Räddningsmissionen KlädRätt?
Konceptet är ett resultat av erfarenheter, insikter och utmaningar som Räddningsmissionen har identifierat i befintliga verksamheter. På fyra år har medlemsantalet i våra sociala supermarkets “MatRätt” vuxit till idag 12 000 aktiva medlemmar. I takt med ökade levnadskostnader har även behovet av kläder synliggjorts, även om det alltid varit en stor del av Räddningsmissionens sociala arbete. Ökade matpriser bidrar till ännu mer ansträngda prioriteringar. Kläder kostar mat och att ha tillgång till funktionella kläder för att kunna delta i samhället på lika villkor är en grundläggande rättighet. Under utvecklingen av konceptet KlädRätt har en undersökning med totalt 370 medlemmar på MatRätt genomförts, två fokusgrupper och dialogsamtal med klädföretag och aktörer inom hållbarhetsbranschen för att identifiera behov och möjliga lösningar.
Vem kan handla på KlädRätt?
KlädRätt finns för medlemmar, det vill säga personer som uppfyller kriterier för medlemskap även på MatRätt. Idag krävs det att man uppvisar en inkomst som understiger 14 100 kr/månad. Man kan ansöka om medlemskap via vår app MatRätt. Precis som på MatRätt är medlemssystemet baserat på ett månatligt saldo som kan användas för att köpa kläder i butiken, motsvararande cirka 30% av Konsumentverkets uppskattade klädkostnad för en barnfamilj.
Hur blir man medlem?
Man kommer kunna ansöka om medlemskap via vår app MatRätt. Är du redan medlem i MatRätt blir du automatiskt medlem hos KlädRätt och behöver inte ansöka om nytt medlemskap.
Precis som på MatRätt är medlemssystemet baserat på ett månatligt saldo som kan användas för att köpa kläder i butiken, motsvararande cirka 30% av Konsumentverkets uppskattade klädkostnad för en barnfamilj.
Kontakta oss så berättar vi mer

Emelie Heilmann Agervi
Verksamhetsutvecklare Socialt företagande
emelie.heilmann@raddningsmissionen.se 0721-45 42 60
Ida-Lina Frisell Aasland
Områdeschef Socialt företagande
ida-lina.frisell@raddningsmissionen.se 0721-45 42 45
Läs förstudien till KlädRätt
Klädindustrins överproduktion och familjers ekonomiska utsatthet är två sidor av samma mynt – resurser slösas samtidigt som många saknar grundläggande tillgångar.
Ladda ner vår förstudie och konceptbeskrivning här:
Donera kläder?
KlädRätt tar vara på nya osålda kläder så som provkollektioner, överlager, returer och reklamationer. Som samarbetspartner till KlädRätt kan företag uppfylla den sociala dimensionen av hållbarhet genom att påverka lokalt i Sverige för att utjämna ojämlik tillgång till funktionella kläder samt bidra till social och cirkulär ekonomi.
Tillsammans kan vi möta tre stora samhällsutmaningar
Ekonomisk utsatthet
Klädöverskott
Arbetslöshet och utanförskap

Kläder - mer än tyg och trender
Räddningsmissionen delar årligen ut kläder till människor som vi möter i våra verksamheter. Det kan vara personer som lever i hemlöshet, kvinnor i skyddat boende eller barnfamiljer i ekonomisk utsatthet. För ekonomiskt utsatta barnfamiljer är tillgången till kläder en daglig kamp, vilket kan leda till social exkludering och ökad stress. Kläder är inte bara tyg och trender – de är en förutsättning för en värdig tillvaro och en nyckel till att kunna delta i samhället.
87%
av MatRätts medlemmar har inte resurser att köpa kläder till sig själva eller sina barn.


Samhället lider av både underskott och överskott
För barnfamiljer i ekonomiskt utsatta situationer förstärker bristen på tillgång till funktionella kläder exkludering och social ojämlikhet. Samtidigt genererar klädindustrins nuvarande produktionssystem stora mängder överskott, vilket ofta resulterar i att kläder förstörs trots att de är fullt användbara.
KlädRätt syftar till att omfördela överskott till ekonomiskt utsatta grupper genom att kombinera social innovation med cirkulär ekonomi.
Kläder är inte bara tyg och trender - de är en förutsättning för en värdig tillvaro och en nyckel till att kunna delta i samhället.

Räddningsmissionen
Räddningsmissionen bedriver socialt arbete genom ett 30-tal olika verksamheter i flera delar av samhället. Gemensamt för alla dessa är att skapa inkluderande gemenskaper och möta människor i ögonhöjd. För att bekämpa social utsatthet jobbar vi med både akuta, långsiktiga och förebyggande insatser. Inom området Socialt företagande utvecklar vi hållbara affärsmodeller med fokus på arbetsintegration och områden med stora samhällsutmaningar, för att skapa långsiktiga förändringar.
Sedan 2020 har Räddningsmissionen framgångsrikt etablerat tre sociala supermarkets, ”MatRätt”, med totalt 12 000 medlemmar. Vi samarbetar med ett hundratal företag inom livsmedelsbranschen för att minska matsvinnet. MatRätt räddar årligen ca 2000 ton mat från att slängas och har bidragit med lösningar på livsmedelsbranschens avfallsutmaningar, såväl som säkrat tillgången till mat för medlemmar i ekonomisk utsatthet i Göteborg.