Hjärterum - Rum för nya göteborgare sökes

Det är många människor som kommit till vårt land de senaste åren. En del får uppehållstillstånd och vill snabbt etablera sig i Sverige. Men de allra flesta saknar en fast punkt i tillvaron. Ett hem.

Det är svårt att bilda sig en bra och trygg vardag om du saknar en bostad. Det pågår olika projekt och satsningar i Göteborg för att hitta bostäder till dessa människor och ett av initiativen är Hjärterum, ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs Räddningsmission, Boplats Göteborg och Göteborgs Stad.

Under 2017 ska Göteborg ta emot cirka 1100 nya göteborgare som fått uppehållstillstånd och blivit anvisade till vår stad. Många av dessa är familjer. Som göteborgare idag kan du göra skillnad för en annan människa och bidra till en bra start i livet som ny göteborgare. Har du ett rum, en lägenhet eller annan form av bostad att hyra ut till våra nya göteborgare står Göteborgs Räddningsmission för hyreskontraktet.

Vi söker outnyttjade kvadratmetrar

Vårt projekt Hjärterum syftar till att hitta ledigt boutrymme i de fastigheter som redan finns i stan. Därför letar vi efter outnyttjade kvadratmetrar som kan förvandlas till ett hem under minst ett år, men gärna två års tid. Det kan vara en vind-eller källarvåning, en bostadsrätt eller hyresrättlägenhet i andra hand. Kanske ett attefallshus, en sommarstuga eller kanske bara en del av bostaden.

Kanske har du redan ett utrymme som står tomt, och som du inte kommit dig för att hyra ut. Kanske finns det möjlighet att förändra en del av fastigheten med lite byggmaterial, färg och kärlek. Oavsett vilket är allt av intresse för oss. Det är önskvärt att bostaden har eller kan få egen ingång och är tydligt avgränsat från resten av bostaden men det är inget absolut krav.

Hur fungerar Hjärterum?

Vi hjälper dig att se över bostaden inför uthyrningen, hitta en lämplig familj eller person som behöver tak över huvudet och så står som garant för att allt fungerar som det ska. För varje kvadratmeter du hyr ut får du en marknadsmässig hyra från oss, samtidigt som du bidrar till att minska bostadsbristen i Göteborg och hjälper någon att komma igång med livet i Sverige. Räddningsmissionen agerar alltså mellanhyresvärd, vilket skapar trygghet i uthyrningen.

I de fall då hyresvärden/fastighetsägaren inte tillåter uthyrning till juridisk person föreslår vi att man tecknar andrahandshyreskontrakt direkt med den ”nye göteborgaren”. Hjärterumsprojektet är då behjälpliga med kontraktsskrivning och stöd vid behov under hyresperioden.

.......................................................................................................................................................

Informationsträffar

Välkommen på någon av höstens informationsträffar

Torsdag 23/11, kl 18.00-20.30
Torsdag 25/1, kl 18.00-20.30
Torsdag 22/2, kl 18.00-20.30 (OBS! Denna samling fokuserar på
omställning/ombyggnation av befintliga fastigheter).

Plats: Boplats Göteborg, Rosenlundsplatsen 1, 411 20 Göteborg
Anmälan: Pernilla Högfors på BoPlats Göteborg – tfn 073-091 46 17 eller e-post rum@boplats.se

....................................................................................................................................................... 

Kontakt

Mer information om projektet hittar du på www.finnsdethjarterum.se
Du kan ta direkt kontakt med våra projektledare, så återkommer vi via mail eller telefon för att berätta mer eller bestämma tid för ett personligt möte.

hjarterum@raddningsmissionen.se 
Arash Mansouri, projektledare, 0721-454269
Henrik Melkstam, projektledare, 0766-419704